Melanom

Este una dintre tumorile cutanate cu cel mai sever prognostic, adică are o rată de supraviețuire redusă. Supraviețuirea depinde de momentul în care a fost diagnosticat si excizat melanomul.

Dacă diagnosticul a fost făcut în stadiu incipient, înainte de a ”pleca” celule din tumoră în restul organismului, supraviețuirea este crescută. Dar asta nu vom sti decât supraveghind pacientul postoperator, mai mulți ani.

Cum recunoaștem melanomul?
Melanomul apare fie pe o leziune cutanată, nev melanocitar, existentă anterior, uneori chiar din copilarie sau apare ca o leziune nouă care apare pe piele ca o pată maro care crește relativ repede, are margini neregulate și contur neregulat.

Alteori debutează ca un mic modul maro sau negru care crește repede și la un moment dat sângerează. In toate aceste situații pacientul trebuie să se prezinte pentru consultație la un medic dermatolog. Rareori se poate întâmpla ca melanomul să aibă culoarea pielii, adica să fie lipsit de pigment și atunci diagnosticul este mai dificil.

Pentru orice leziune de pe piele, de culoare maro, care crește în suprafată sau în relief, pacientul trebie să se prezinte cât mai repede la specialistul dermatolog.